Rabu, Januari 27, 2010

SISA USIA TOK GURU


Dah agak lama saya tidak mengikuti kuliah Tuan Guru Haji Baqi Osman. Malam tadi alhamdulillah, saya berkesempatan meluangkan waktu mendengar mutiara hikmat dari beliau.

Seingat saya, saya mengenali beliau sejak bersekolah di Chenor pada tahun 1985. Pada cuti hujung minggu, saya 'curi-curi' keluar dari asrama untuk mengikuti kuliah mingguan beliau di Pondok Darul Ridzuan, Kg Lanting, Chenor. Suasana ketika itu memang suasana pondok.

Kalau tak silap saya sekitar 150 ke 200 orang pelajar dari seluruh negara belajar di situ. Mereka tinggal di dalam pondok yang dibina sendiri ataupun di asrama panjang yang dibina dari kayu. Setiap pagi Ahad, Tuan Guru akan menyampaikan kuliah mingguannya dengan membaca beberapa buah kitab berkaitan tafsir Al Quran, Fiqah dan sebagainya. Kuliah berkenaan diadakan hingga masuk waktu zohor.

Bermula dari situ saya mengenali kehebatan dan ketinggian ilmu 'orang tua' itu. Para hadirin datang dari segenap penjuru negeri Pahang. Kebanyakan mereka datang dari Jengka. Ada yang berkereta dan ada yang hanya menaiki motosikal dan basikal. Ada yang memboncengkan isteri dan anak-anak. Ramai juga yang menaiki bas. Mereka turun di simpang Kg Lanting dan berjalan kaki hampir 1km ke tempat kuliah. Saya juga pernah berjalan kaki dari asrama yang terletak sekitar 3 km dari situ.

Khemah terpaksa dipasang di hadapan surau kerana ruangnya yang tidak mampu menampung kehadiran anak muridnya yang begitu ramai. Mereka hadir tanpa mengira dari kabilah mana dan dari parti mana. Ketinggian ilmu Tuan Guru diakui oleh semua pihak. Tidak hairanlah ketika baru pulang dari Makkah penghujung 70-an yang lalu, beliau ditawarkan jawatan mufti.

Pertengahan tahun 80-an, muncul beberapa orang anak muda yang sering berulang alik ke pondok Haji Baqi. Mereka terdiri dari lepasan universiti, guru-guru, kakitangan awam di samping beberapa orang ustaz dan anak muda kampung yang cintakan perjuangan Islam. Anak-anak muda ini sering mengadakan pertemuan dan merancang kerja-kerja dakwah yang berpusat di pondok itu. Kehadiran kumpulan ini sangat menggembirakan tok guru. Pondoknya semakin meriah dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang melibatkan remaja dan anak-anak muda.

Kemuncak kepada peranan kumpulan ini, berlangsungnya tamrin pelajar pada tahun 1986. Ketika itu saya termasuk antara 200 orang pelajar yang menyertai tamrin yang kemudiannya lebih dikenali sebagai kursus kefahaman Islam. Biasanya kursus seumpama ini dianjurkan oleh kumpulan Al Arqam. Namun keperihatinan anak-anak muda ini dalam bidang dakwah mendorong mereka menganjurkan di kawasan pedalaman ini.

Saya masih ingat abang-abang dan kakak-kakak fasi yang memberikan kesedaran kepada kami para peserta tentang kesyumulan dan kesempurnaan Islam. Nama-nama seperti Jaafar Mat Tam, Ghazali Keria, Zaki Yahya, Rahim Latif, Mokhtar Senik, Jamaliah Mat Tam, Siti dan suaminya Azman, Wahab Saleh dan lain-lain lagi memberikan sumbangan yang besar dalam aktiviti dakwah di Pondok Darul Ridzuan.

Saya masih ingat ucapan tok guru pada majlis penutup tamrin berkenaan di mana beliau memuji dan merasa sangat gembira dengan kemunculan anak-anak muda ini.

Alhamdulillah, setelah 25 tahun saya mengenali Tuan Guru Haji Baqi, kini saya masih berpeluang mengikuti kuliah bulanan beliau. Dahulu saya menghadiri kuliah mingguannya di tempatnya sendiri. Kini dalam usia 70 tahun, beliau datang ke Bentong (lebih kurang 120km) setiap bulan untuk menyampaikan kuliahnya.

Jika beliau sanggup mengharungi kedinginan malam sejauh 120km untuk menurunkan ilmunya kepada kami, mengapa saya yang sememangnya berada di sini tidak meluangkan waktu untuk mendengar mutiara-mutiara hikmatnya....

Saya tidak pasti berapa hari lagikah usia beliau yang berbaki. Namun, apabila tiba saat itu, pastinya media akan menulis, "Seorang ulama' yang tinggi ilmunya telah kembali ke rahmatullah..." atau, "Negara / Negeri Pahang kehilangan seorang tokoh ilmuan yang hebat..." dan berbagai-bagai lagi tajuk yang menggambarkan kesedihan.

Saya tidak mahu menjadi orang yang merintih dan menyesal selepas ketiadaannya...

12 ulasan:

Mohd Khairul Anam bin Mohd Aminuddin berkata...

salam ustaz..bile ustaz cerita tentang tok guru,ramai orang pahang hari ni tak kenal siapa dia tok guru Hj Baqi seta ketinggian ilmu yg beliau ada.Terus terang selama ana belajar di SMAC dulu (2000-2004) tak pernah pergi ke pondok beliau walau sekali sehinggalah bekas pelajar pondok moden serta beberapa sahabat dari luar pahang berceritakan kpd ana kelebihan yang ada pada tok guru.Harap2 sempatlh mengambil mutiara2 ilmu dari beliau.

zamtavac berkata...

Salam ...

Masih ingat lagi ke ana ? Zam...

Ana pun rasanya pernah mengikuti tamrin tersebut cuma ingat x ingat je... kalu sudi layarilah blog ana
zamtavac.blogspot.com.

zamtavac berkata...

Salam ...

Masih ingat lagi ke ana ? Zam...

Ana pun rasanya pernah mengikuti tamrin tersebut cuma ingat x ingat je... kalu sudi layarilah blog ana
zamtavac.blogspot.com...

zamtavac berkata...

Salam ...

Masih ingat lagi ke ana ? Zam...

Ana pun rasanya pernah mengikuti tamrin tersebut cuma ingat x ingat je... kalu sudi layarilah blog ana
zamtavac.blogspot.com...

Unknown berkata...

assalamualaikum,sye ingin bertnye dn ingin membuat research tntng pondok ini,adakah pondok darul ridzuan ini setiap masa dibuka supaya sye boleh mengkaji lebih dalam tntng pondok ini

Unknown berkata...

assalamualaikum,sye ingin bertnye dn ingin membuat research tntng pondok ini,adakah pondok darul ridzuan ini setiap masa dibuka supaya sye boleh mengkaji lebih dalam tntng pondok ini

Calvin navarro berkata...

Dear Sir / Madam, "PINJAMAN SELESAIKAN SEBAB PELANGGAN DI DALAM HARI 2 HARI, syarikat pinjaman calvinnavarro Plc Komersial dan Peribadi", Pinjaman X-mas, "Pinjaman Rumah pada kadar faedah 2%. Orang yang Tertuduh harus menghubungi Pegawai Pinjaman melalui E-mel dengan yang berikut maklumat: ",
 
NAMA PERTAMA:.....
NAMA TERAKHIR:......
NEGARA: .......
NOMBOR TELEFON:.....
PEKERJAAN: ......
AGE: .............
SEX: ......
STATUS PERKAHWINAN:......
PINJAMAN YANG DIBENARKAN: ......
PENDAPATAN BULANAN......
PINJAMAN PINJAMAN: ......
E-mel: calvinnavarroloancompany@gmail.com, Terima kasih Dan Tuhan Bless, Salam

Angga Annisa berkata...

Ini luar biasa saat saya mengira semua telah selesai dengan saya Ibu Iskandar datang untuk menyelamatkan saya. Saya sangat berhutang sejauh orang-orang yang saya pinjam uang dari geng melawan saya dan kemudian membuat saya ditangkap sebagai akibat dari hutang saya. ditahan selama berbulan-bulan maka masa rahmat diberikan kepada saya saat saya dipulangkan dan dibebaskan untuk pergi dan mencari uang untuk membayar semua hutang yang saya terima sehingga saya diberitahu bahwa ada beberapa kreditur sah online sehingga saya harus mencari Karena melalui blog saya berualang kali tertipu tapi ketika saya menemukan Ibu Iskandar CEO ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM, Tuhan mengarahkAan saya ke iklannya melalui blog karena daya tarik saya terhadapnya adalah benar-benar mukjizat mungkin karena Tuhan telah melihat bahwa saya memiliki banyak menderita karena itulah dia mengarahkan saya kepadanya. Jadi saya menerapkannya dengan antusias setelah beberapa jam pinjaman saya disetujui oleh Dewan dan dalam dua hari saya dikreditkan dengana jumlah pasti yang saya berikaan untuk semua ini tanpa jaminan tambahan Kredit Tanpa Agunan (KTA) sama seperti saya berbicara dengan Anda sekarang saya telah dapat menghapus semua hutang saya dan sekarang saya memiliki supermarket sendiri, saya tidak memerlukan bantuan orang lain sebelum saya memberi makan atau mengambil keuangan apa pun keputusan saya tidak punya urusan dengan Polisi lagi saya sekarang adalah wanita merdeka. Anda ingin mengalami kemandirian finansial seperti saya silahkan hubungi Ibu melalui BBM-nya: {D8980E0B} atau melalui email perusahaan: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com) Anda tidak dapat memperdebatkan fakta bahwa di dunia kesulitan ini Anda memerlukan seseorang untuk membantu Anda mengatasi gejolak keuangan dalam hidup Anda dengan satu atau lain cara, jadi saya memberi Anda mandat untuk mencoba dan menghubungi Ibu Iskandar di alamat di atas sehingga bisa mengatasi kemerosotan keuangan dalam hidup Anda. Anda bisa menghubungi saya melalui email berikut: (anggaannisa1979@gmail.com)) selalu bersikap positif dengan Ibu Iskandar dia akan melihat Anda melalui semua tantangan finansial Anda dan kemudian memberi Anda sebuah tampilan baru finansial.

rumana josephine berkata...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman yang disatukan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Ketahui lebih lanjut kerana kami berada di sini untuk membuat semua masalah wang anda sesuatu dari masa lalu !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti swasta dan individu dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (rumanajloanfirm@gmail.com)

APLIKASI DATA

1) nama ...........................
2) Negara .......................
3) Alamat ......................
4) Gender ........................
5) status perkahwinan .............
6) Kerja ................
7) Nombor Telefon ...........
8) kedudukan di tempat kerja .....
9) pendapatan bulanan ....................
10) jumlah pinjaman .........
11) tempoh pinjaman .....
12) Tujuan pinjaman ..................
13) Tarikh lahir ........................

Aditya Aulia berkata...

Assalamualaikum
Nama saya Aditya Aulia saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada yang baik bisa keluar dari transaksi online tapi semua keraguan saya segera dibawa untuk beristirahat saat teman saya mengenalkan saya. untuk Ibu Iskandar pada awalnya saya pikir itu masih akan menjadi permainan bore yang sama saya harus memaksa diri untuk mengikuti semua proses karena mereka sampai pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan karena permintaan oleh proses saya bisa mendapatkan pinjaman sebesar 350jt di rekening Bank Central Asia (BCA) saya saat saya waspada di telepon saya, saya tidak pernah mempercayainya, agaknya saya bergegas ke Bank untuk memastikan bahwa memang benar ibu kontak sekarang mengalami terobosan pemanasan jantung dalam kehidupan finansial Anda melalui apakah itu BBM INVITE-nya: {D8980E0B} atau apakah kamu ingin mengkonfirmasi dari saya? Anda bisa menghubungi saya melalui surat saya: {aditya.aulia139@gmail.com} dan juga Anda bisa menghubungi perusahaan ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM via: {mail: iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}facebook (www.facebook.com/iskandar.lesteri.7)
Website: (iskandarlestari.wordpress.com)

Gloria S berkata...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera ??? Adakah anda dalam hutang? Adakah anda mempunyai kredit yang buruk? Adakah anda telah dinafikan oleh bank, adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan anda sendiri? bertemu dengan SYARIKAT PINJAMAN GLORIA S Kami memberi pinjaman kepada Rakyat walaupun skor kredit buruk / buruk mereka. Kami meminjamkan pinjaman perniagaan dan jangka pendek jangka panjang dan peribadi anda dengan kadar faedah yang rendah pada 2% setiap tahun bagi individu dan syarikat. Pemrogram pinjaman kami adalah pantas dan boleh dipercayai, diguna pakai hari ini dan mendapat sambutan segera kami. pemberi pinjaman yang diinsuranskan dengan baik, jaminan 100% dijamin dan pelanggan dijamin maksimum. Untuk pertanyaan lanjut hubungi kami melalui alamat e-mel kami: (gloriasloancompany@gmail.com) dan dapatkan pinjaman anda hari ini.
Puan Gloria S MD / Ketua Pegawai Eksekutif

Ahmad Susan berkata...

Halo kawan-kawan saya, saya mempunyai berita baik untuk dikongsi. sila sertai saya untuk menjadi gembira. Saya baru mendapat pinjaman daripada organisasi pinjaman antarabangsa yang sah. Ini adalah bagaimana saya mendapat kenalan mereka. Saya melihat seorang saksi Puan Aisha Salam dari Malaysia dalam forum ini tentang bagaimana mereka mendapat pinjaman daripada mereka dan dia memberi saya e-mel mereka (charlesharveyfinancecompany@gmail.com) Jadi saya segera emel mereka dan mereka membalas e-mel saya. Secara jujur, pada mulanya saya sangat takut kerana saya telah kehilangan wang saya untuk penipuan sebelumnya. Tetapi, saya terkejut bahawa kurang dari 48 jam kemudian, $ 235,000 pinjaman dolar negeri bersatu yang saya gunakan untuk benar-benar memindahkan ke akaun saya. Seluruh prosesnya mudah. Sehingga kini, saya masih sukar untuk mempercayai bahawa ia adalah benar. Saya fikir saya bermimpi apabila saya mendapat mesej dari bank saya. Sekarang hatiku penuh dengan sukacita. Nasihat saya adalah mudah untuk semua orang mencari dorongan tulus untuk mendapatkan pinjaman yang sah untuk memulakan perniagaan atau membiayai projek adalah menghantar e-mel mereka sekarang dan anda akan terkejut kerana saya terkejut. Saya ingin mengucapkan terima kasih terutama kepada Aisha Salam yang memberikan hubungan mereka dalam forum ini. Dan jika anda menghubungi mereka dan mendapatkan pinjaman dari mereka, sila menyebarkan berita baik supaya orang lain juga dapat memberi manfaat. ini ialah e-mel lagi charlesharveyfinancecompany@gmail.com
terima kasih.
di sini adalah e-mel saya yang anda ingin tanya saya ahmadsusan436@gmail.com

Anda juga boleh menulis kepada Puan Aisha Salam (aishasalam006@gmail.com)