Rabu, September 01, 2010

SALAH CHANNEL DA...

10 isu yang umat Islam sering keliru dan tak tahu mana yang patut diutamakan.

1. Ramai yang marah budak-budak datang masjid buat bising... Tapi tak marah orang dewasa yang duduk diam di rumah, tak mau datang masjid.

2. Mereka sibuk berbicara apa hukum ORG KAFIR masuk masjid, TAPI mereka tak pernah bicara apa hukum ORG ISLAM tak mau ke masjid.

3. Mereka sibuk bincang hal ORG KAFIR dedah aurat dlm surau, TAPI mereka tak cakna ORG ISLAM yang dedah aurat di merata tempat.

4. Mereka marah ORG KAFIR baca ayat Quran dan baca tak ikut tajwid, namun mereka hanya senyum melihat ORG ISLAM tak mau baca Quran dan yang baca tunggang langgang.

5. Mereka melenting bila ORG KAFIR nak sebut nama Allah, sayangnya mereka tak sensitif langsung bila ORG ISLAM menghina ayat-ayat dan hukum Allah.

6. Mereka sibuk membid'ahkan orang buat tazkirah antara tarawih, tapi mereka tak kisah orang lepak minum kopi dan hisap rokok antara tarawih.

7. Mereka sibuk bertanya batal tak wudhu' jika sentuh tangan isteri, tapi mereka tak kisah dosa bersalaman dengan bini orang.

8. Mereka dok tanya orang pusat zakat adakah wang hasil pelaburan mereka boleh dizakatkan, mereka tak tanya pun adakah pelaburan mereka itu diharuskan.

9. Mereka sanggup bersesak-sesak di masjid untuk solat Aidilfitri yang hukumnya sunat tapi mereka tak mau tunaikan solat fardhu di masjid walaupun masjid lengang dan lapang.

10. Lama masa diambil di pasar raya untuk membelek2 label makanan untuk mencari logo halal jakim. Namun mereka dengan lahapnya aply personal loan, pembiyaan kereta/rumah dan kad kredit dll tanpa bertanya 'logo halalnya'. Yang ditanya hanya berapa persen interest... Tak ditanyapun aqadnya syar'I atau tidak.

Hayati kisah ini...

Seorang télah bermusafir dari Iraq menuju ke Madinah. Berbulan-bulan lamanya. Niatnya satu; hendak bertemu Imam Malik untuk mendapatkan penjelasan mengenai hukum darah nyamuk... Sampai di Madinah, beliau terus bertemu Imam Malik dan bertanyakan soalan berkenaan. Imam Malik tidak terus menjawab. Sebaiknya berkata, "Kamu datang sejauh ini semata-mata nak tanya hukum darah nyamuk. Kenapa kamu tidak tanya hukum darah Husain (cucu Rasulullah SAW) yang dibunuh di negeri kamu?"

Fikir-fikirkan...

Tiada ulasan: